Astronomie de amatori - forum AstRO

Astronomie pentru toţi


  Refractorul (luneta)

  Distribuiţi
  avatar
  admin
  Admin
  Admin

  Mesaje : 64
  Data de inscriere : 03/03/2013

  Refractorul (luneta)

  Mesaj Scris de admin la data de Mar Mar 05, 2013 5:34 am

  Este tipul constructiv ce utilizează un obiectiv alcătuit din lentile pentru adunarea luminii. Schema optică a sistemului este prezentată în figura de mai jos.  Obiectivul poate fi alcătuit din una sau mai multe lentile (simplet, dublet, triplet, quadruplet), cele cu mai multe lentile încercând şi reuşind destul de bine să minimizeze aberaţiile inerente trecerii luminii prin lentile (cromatism etc.) Obiectivele refractoarelor pot avea lentile lipite, spaţiate cu aer sau chiar cu ulei, în funcţie de designul constructiv. Toate lentilele sunt prinse într-o montură, aşa-zisa celulă a obiectivului, care trebuie bine colimată. Colimarea se face pe bancuri optice şi, de aceea, nu este recomandabil ca începătorii să facă asta fără să aibă cunoştinţele necesare.
  Refractoarele se împart, la rândul lor, după nivelul corecţiei aberaţiei cromatice în acromate, la care aberaţia cromatică este destul de prezentă (mai ales la refractoare cu raport focal mic, sub f/10) şi apocromate, la care aberaţia cromatică este abia sesizabilă. Ca altă abordare în vederea diminuării aberaţiei cromatice, la acromate se preferă raportul focal mare, uzual peste f\12, cu efecte pozitive în această direcţie.
  Acromatele, evident, vor avea preţuri mult mai mici decât apocromatele. Avantajul principal al refractorului este acela că poate oferi, potenţial, cele mai bune imagini dintre toate instrumentele, graţie absenţei obstrucţiei centrale. În realitate doar refractoarele care au aberaţii optice foarte bine corectate (cromatice, sferice etc.) reuşesc asta. Un alt avantaj este constituit de faptul că au tubul închis, neexpunând interiorul la praf.
  Dezavantaje: preţ mare, chiar foarte mare la apocromate, preţ care creşte delirant cu apertura. Deasemenea, nici portabilitatea nu este un atu al refractorului, întrucât la aperturi şi focale mari, atât masa, cât şi cotele de gabarit îl fac outsider, din acest punct de vedere.  Dacă observaţi greşeli sau doriţi să faceţi completări, vă rog, interveniţi! Smile
  avatar
  Barbone
  Membru Senior
  Membru Senior

  Mesaje : 12
  Data de inscriere : 12/03/2013

  Re: Refractorul (luneta)

  Mesaj Scris de Barbone la data de Mar Mar 12, 2013 10:46 am

  admin a scris:

  Dacă observaţi greşeli sau doriţi să faceţi completări, vă rog, interveniţi! Smile

  Greseli, sigur ca nu observ, dar completari parca as face una, doua asa..de proba.

  Pai sa mai spunem ca in afara de lunetele acromate si apocromate mai exista cateva tipuri.

  Lunetele cu obiectiv simplet ( practic neacromate ), lunetele cu obiectiv simplet dar cu focala foarte lunga ( deci cu un raport focal foarte mare ex. 40-60 ) numite generic lunete hipocromate (hypocromats) iar la polul superior, ceva mai sus decat cele APO sau APO ED clasice mai exista cele denumite "super-apocromate" si ortho-apocromate". A se vede asa ceva in general la lunetele APO-(ED) produse de firma Takahashi.
  Mai exista un design care le cam bate pe toate la fundulet si anume Super Quadruplet Flatfield bazat pe designul Petzval imbunatatit ( cazul astrografului FSQ 106 ED produs de Takahashi).

  Aveti aici un exemplu de ortho-apocromat:
  http://www.takahashi-europe.com/en/TOA-150.php
  Aici doua exemple de super-apochromat :
  http://www.takahashi-europe.com/en/TSA-120.php
  http://www.takahashi-europe.com/en/TSA-102.php
  Aici un design Petzval cu flat field superquadruplet:
  http://www.takahashi-europe.com/en/FSQ-106ED.optics.php

  Iar aici puteti gasi referinte despre ce inseamna un refractor Hypocromatic :
  http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4357824/page/0/view/collapsed/sb/5/o/o/fpart/17/vc/1


  Daca tot vorbeam mai sus de bataie la fundulet, sigur ca exista si bataiosul suprem, despre care romanasii nu stiu mare lucru, si despre care nu se prea vorbeste.
  Este vorba despre telescoapele Dyalite.
  Se spune ca astfel de telescoape se incumeta sa construiasca numai "smintitii" dar cei cu foarte multa experienta. Se ajunge astfel la adevarate tunuri cu cate 4-8 sau mai multe lentile, de mare diametru montate pe monturi gen Dobson, instrumente foarte grele care insa dau niste rezultate impresionante.
  Poate o sa facem pe viitor o discutie mai ampla despre aceste Dyalite.
  Fiind in speta refractoare am zis sa le amintesc si aici...ca doar merita, nu ?

  Iata cum arata astfel de "monstri" construiti de titanii opticii ATM :
  http://www.cloudynights.com/ubbarchive/showflat.php/Cat/0/Number/3216888/Main/1083870

  Iata cum arata un Dyalite :
  Ar mai fi de facut clasificarea obiectivelor dupa designul (tipul constructiv) ( ex. Baker, Littrow, Fraunhofer, Clark..etc) dar il las pe admin ( daca va dori) sa ni le prezinte pe viitor, insotite fiecare de o mica schita constructiva.

  Cam asta am avut eu de completat. Acum ma duc sa trag un fum.

  Mai vorbim stimabililor.

  Barbone
  avatar
  admin
  Admin
  Admin

  Mesaje : 64
  Data de inscriere : 03/03/2013

  Re: Refractorul (luneta)

  Mesaj Scris de admin la data de Mar Mar 12, 2013 11:23 am

  Sigur, voi încerca să scriu şi eu câte ceva, dar sunt sigur că nu mă voi ridica la înălţimea postării anteriare. Smile
  Până una-alta mă bucur şi eu de această postare şi o citesc bucuros, inclusiv trimiterile. Mulţumesc!

  PS: în orice caz, viitorul meu instrument va fi (când se va întâmpla) o bijuterie de lunetă apocromată, visul meu plasând-o undeva între 66 şi 90 mm apertură şi cu un raport focal de maximum f/7.
  avatar
  admin
  Admin
  Admin

  Mesaje : 64
  Data de inscriere : 03/03/2013

  Re: Refractorul (luneta)

  Mesaj Scris de admin la data de Joi Mar 14, 2013 9:08 am

  Păi, să zicem că designul Fraunhofer, constă într-un dublet spaţiat cu aer, frontal un crown (biconvex pozitiv), iar la interior un flint negativ (menisc).  Cele două lentile au 4 curburi diferite, ce oferă tot atâtea grade de libertate pentru stăpânirea aberaţiilor. Să mai spunem că dubletul Fraunhofer este printre cele mai vechi designuri de refractoare.

  Comparat cu designul Fraunhofer, designul Steinheil, alcătuit şi el ca un dublet spaţiat cu aer, dar mult mai strâns, are lentilele inversate. Curburile mai ample permit o corecţie mai bună a aberaţiilor.  Cu toate acestea, designul nu este foarte răspândit, datorită susceptibilităţii flint-ului de a se păta, chiar opaciza, în umezeală atmosferică.

  Dintre designurile apocromate, unul este şi cel inventat de ungurul Joseph Petzval şi care este alcătuit din două dublete acromate separate, cel din partea frontală fiind lipit, celălalt spaţiat cu aer. Original a fost creat pentru rapoarte focale f<4 şi destinat fotografiei de portrete.  A putut fi optimizat pentru astronomie, oferind central imagini sharp şi un câmp generos, însă cu curbură semnificativă a câmpului.

  Un apocromat modern este designul Takahashi, din 1972, un triplet (spaţiat cu aer, ulei sau lipit) format dintr-un flint din cristal de fluorit crescut artificial şi din două crown-uri cu dispersie foarte mare, ca în figură.


  Continut sponsorizat

  Re: Refractorul (luneta)

  Mesaj Scris de Continut sponsorizat


   Acum este: Joi Dec 13, 2018 12:46 am