Astronomie de amatori - forum AstRO

Astronomie pentru toţi


  Saturn - observatii vizuale si desen astronomic

  Distribuiţi
  avatar
  Barbone
  Membru Senior
  Membru Senior

  Mesaje : 12
  Data de inscriere : 12/03/2013

  Saturn - observatii vizuale si desen astronomic

  Mesaj Scris de Barbone la data de Mier Mar 27, 2013 11:26 am

  Cu cateva nopti in urma am observat Saturn.

  Se vedea foarte frumos spre Sud. Atat inelele cat si discul planetei aveau o nuanta galbuie inchisa. Pe discul planetar am observat o banda destul de lata ( cam 10 % din disc) care strabatea emisfera nordica saturniana. Banda noroasa cenusie era la minita vizibilitatii la puterea de 150 X. Diviziunea Cassini nu am reusit sa o observ ( cu siguranta din cauza atmosferei terestre). De asemenea am putut observa cu usurinta satelitul Titan , mult mai bine vizibil incepand de la 35 X. Nu stiu daca ati experimenta vreodata un Saturn la 35 X si mai cu seama pe Titan, da privelistea e uimitoare. Titan se vede luminos dar ca un punct extrem de mic iar la Saturn de abia incep sa se distinga inelele dar se vede foarte frumos si bine conturat.
  La 100 X am avut cele mai bune imagini atat asupra planetei Saturn cat si asupra lui Titan.
  Pe la 150 X imaginea planetei era buna dar Titan se intunecase ca aproape il pierdeam din vedere.
  Mentionez ca observatiile le-am facut printr-o modesta luneta cu apertura de doar 60 mm si focala 1000 mm.

  Putini constientizeaza totusi cat de minunate pot fi uneori instrumentele mici cu apertura 50-70 mm .

  Barbone
  avatar
  ursamajor
  Membru Senior
  Membru Senior

  Mesaje : 92
  Data de inscriere : 04/03/2013
  Localizare : Brăila

  Re: Saturn - observatii vizuale si desen astronomic

  Mesaj Scris de ursamajor la data de Dum Mai 12, 2013 12:21 am

  După mult timp, am reuşit să mă urnesc pentru a prinde Saturnul. Impreună cu amicul skyhawk am purces spre locul de observaţie, situat nu foarte departe de oraş. ne-am instalat instrumentele şi pe la 22.30 priveam la Saturn. Cum am avut un seeing cum n-am prea avut până acum, adică un 7-8 din 10, planeta se vedea aproape superb. Transparenţa a fost mai slabă. Asta aş estima-o la 5-6 din 10 şi numai după ce am văzut cum a ieşit planeta în clipuri.
  Instrumentul folosit a fost Maku-miku de 127/1500 şi un ocular Super Plossl taiwanez de 10mm. La 150x, deci, se distingea cu uşurinţă diviziunea Casssini, precum şi variatiile de gradient din emisfera nordică. La ocular se vedea aproximativ ca în imaginea de mai jos. Una peste alta, chiar dacă răcoarea nopţii ne-a trimis acasă în jurul lui 1.00, experianţa observării bijuteriei sistemului nostru solar a fost plăcută.  AICI se poate vedea rezultatul procesării unui clip.

   Acum este: Joi Dec 13, 2018 1:01 am