Astronomie de amatori - forum AstRO

Astronomie pentru toţi


  Telescopul newtonian

  Distribuiţi
  avatar
  admin
  Admin
  Admin

  Mesaje : 64
  Data de inscriere : 03/03/2013

  Telescopul newtonian

  Mesaj Scris de admin la data de Mar Mar 05, 2013 5:33 am

  Este tipul constructiv de telescop ce utilizează o oglindă sferică/parabolică, aşa-numita oglindă principală), pe post de obiectiv pentru a aduna lumina şi o oglindă plană, aşa-numita oglindă secundară, pentru a direcţiona lumina către ocular. Schema optică a sistemului newtonian este dată în figura de mai jos.  Ambele oglinzi se pot regla pentru a asigura colimarea instrumentului. Cum se poate vedea, designul este unul simplu, iar oglinzile sunt simplu de realizat cu tehnologiile existente la ora actuală, ceea ce face ca newtonianul să fie campion la raportul preţ/performanţă.
  Dintre avantaje: ce am amintit anterior, preţul, apoi portabilitatea, mai bună decât a lunetelor de acelaşi diametru, dar sub a catadioptricelor. Se poate considera că portabilitatea este acceptabilă până la aperturi de 200 mm. Oferă o calitate bună a imaginilor, versatilitate, ţinând seama că sunt disponibile, constructiv, cu diverse lungimi (rapoarte) focale.
  Dintre dezavantaje: tubul deschis, necesitatea colimării frecvente, necesitatea aclimatizării oglinzilor mari, pierderi de contrast datorită prezenţei obstrucţiei secundare (dată de prezenţa oglinzii secundare), aberaţie de coma la rapoarte focale mici (f/6 şi mai mici), mai puţin deranjante la observaţii vizuale, dar inacceptabile la astrofotografia DSO.


  Dacă observaţi greşeli sau doriţi să faceţi completări, vă rog, interveniţi!

   Acum este: Sam Ian 19, 2019 2:30 am