Astronomie de amatori - forum AstRO

Astronomie pentru toţi


  Instrumente proprii şi câteva opinii despre ele

  Distribuiţi
  avatar
  ursamajor
  Membru Senior
  Membru Senior

  Mesaje : 92
  Data de inscriere : 04/03/2013
  Localizare : Brăila

  Re: Instrumente proprii şi câteva opinii despre ele

  Mesaj Scris de ursamajor la data de Dum Mai 26, 2013 7:08 am

  Vă propun să postăm ce instrumente de observaţie deţinem şi să adăugăm câteva vorbe despre ele. Dacă doriţi, puteţi ataşa şi fotografii, cu atât mai bine. Smile

  Voi începe eu însumi prin a vă spune că deţin un newtonian de 203/1000 şi un Mak127/1500. Dacă pentru Mak am scris şi un minireview la secţiunea aceasta, newtonianul n-a fost încă testat la maximul capacităţilor sale. Cert e că el se află la limita de portabilitate a unui instrument, oferă o apertură destul de generoasă şi a fost partea relativ ieftină din ansamblu, având în vedere că a fost cumpărat împerecheat cu o montură HEQ5. Ca "dezavantaje", aş enumera necesitatea aclimatizării foarte temeinice, precum şi necesitatea colimării, relativ frecvent.
  avatar
  ursamajor
  Membru Senior
  Membru Senior

  Mesaje : 92
  Data de inscriere : 04/03/2013
  Localizare : Brăila

  Re: Instrumente proprii şi câteva opinii despre ele

  Mesaj Scris de ursamajor la data de Mar Mai 28, 2013 4:15 am

  Aş putea spune câteva cuvinte şi despre 3 lunete care mi-au trecut prin mâini: Bresser Skylux 70/700, Skywatcher 90/900 şi 70/500. Aceasta e şi ordinea în care le-am avut. Nu mai am niciuna dintre ele, au fost vândute pentru a-l cumpăra pe Maku-miku.
  Bresserul 70/700 a fost folosit timp de câteva luni ca instrument pentru filmat clipuri solare, cu Canon 550D. Pe canalul meu Youtube se pot vedea mai spre început. Luneta a fost cumpărată SH, de la un user de pe alt forum, care n-a prea împachetat-o corespunzător, iar la transportul cu Poşta parasolarul s-a spart. A fost lipit, revopsit şi i-am aplicat velur pe interior. În acelaşi mod am procedat cu tubul focuserului (portocular). Până a nu face această operaţiune, imaginea obiectelor diurne avea o tentă lăptoasă, datorită luminii parazite. Odată cu aplicarea velurului, imaginea s-a îmbunătăţit dramatic. Dealtfel, dintre cele 3 lunete, 70/700 a oferit imaginea cel mai puţin afectată de cromatism. Această aberaţie optică a fost, dealtfel, şi motivul pentru care am vândut cele 3 lunete. Şi dacă vizual deranjul nu era foarte mare, fotografic o acromată este departe de ceea ce poate oferi un newtonian, de pildă. În rest, mai nimic de spus: luneta s-a comportat normal, cu acei puţini ai ei 70 mm apertură.

  SW-ul 90/900, pe de altă parte, cu un diametru ceva mai mare şi cu aberaţii cromatice şi mai vizibile (uneori deranjante şi la vizual), mi-a permis clipuri/fotografii la Soare mult mai bune, iar la Lună cele mai bune clipuri şi fotografii pe care le-am făcut până acum. La vizual, pe un seeing "muntos" (la Borsec) am mers până la 200x la Lună, iar imaginea era clară. Este un instrument numai bun pentru un începător, uşor, ieftin şi care oferă un bun raport performanţă/preţ. Cele două SW-uri au fost cumpărate de noi şi cu toate acestea, au necesitat şi ele velur autocolant pe interiorul tubului portocular. Probabil că dacă aberaţiile cromatice erau în limitele Bresserului, aş fi avut şi acum 90/900. Din păcate la foto, imaginea (contrastul) avea de suferit din cauza împrăştierii luminii (aberaţiilor cromatice).

  SW-ul 70/500, surpriza plăcută, am lăsat-o la urmă, fiindcă e un instrument extrem de portabil, mic şi ieftin. Aş fi păstrat această lunetă pentru ghidare, însă voi manufactura un guiderscope din finderscope-ul 9x50 ce a însoţit newtonianul 200/1000. Imaginile oferite la Lună prin acest mic refractor erau foarte bune. Evident, peste 100-120x imaginea se deteriora, însă la o focală aşa scurtă, ce poţi cere?

  Ataşez şi o poză cu instrumentele.   Acum este: Joi Dec 13, 2018 12:46 am